top of page

Liefde delen

We roepen allemaal dat we de wereld zo hard vinden, dat we minder oog hebben voor elkaar. Maar… kun jij concreet mensen aanwijzen die daar voor zorgen? Je buurman, misschien? Of iemand op je werk? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk beaamt iedereen die je de vraag stelt, de mening dat de maatschappij verhardt en individualiseert. Maar als iedereen vindt dat we meer naar elkaar moeten omkijken, aardiger moeten zijn, waarom lijkt het dan alsof bijna niemand dat doet? En wat zegt dat over onszelf? Zijn wij, jij en ik, misschien ook één van de velen die wel zegt “We moeten meer naar elkaar omkijken,” “de maatschappij is zo hard geworden,” maar die ver vervolgens niets aan doet? Of sterker nog; daar misschien zelfs wel een eigen aandeel in heeft?


Want wees eens eerlijk naar jezelf: hoevaak heb je de afgelopen week aan iemand -oprecht- gevraagd: hoe gaat het met je? En heb je oprecht geluisterd? Hoevaak heb je de afgelopen weken een kaartje naar iemand gestuurd, een complimentje gegeven, of iets belangeloos voor een ander gedaan? Ik hoop dat je nu concrete dagen in je hoofd hebt, maar het is ook goed mogelijk dat je even niets te binnenschiet. En dat is niet erg. Ik denk zelfs dat de meesten van ons geen concrete dagen in hun hoofd krijgen.


Maar waarom zouden we dit niet actiever veranderen in ons leven? 1 Johannes 4: 8 zegt zelfs: “Wie niet liefheeft kent God niet, want God is liefde.”


Stuur deze week gewoon eens een kaartje naar iemand; er hoeft geen aanleiding voor te zijn. Gewoon een lief berichtje in de vorm van een kaart. Stel je de blik van de ontvanger eens voor wanneer hij of zij de envelop openmaakt en jouw kaart ziet. Dat is toch prachtig? Maak deze week dat complimentje aan iemand, wanneer je denkt: hé, jouw haar zit leuk, jij hebt een leuke broek aan. Doe het, wees niet bang. Als we ons allemaal over deze schroom heenzetten, en onze negatieve gedachten als: ‘het is vast heel stom om dit te zeggen’, of: ‘ik weet niet wat ik op een kaart moet zetten,’ gewoon keihard negeren, maken we beetje bij beetje de wereld een stukje mooier.


Want wist je dat positiviteit aanstekelijk werkt? Herken je het, dat iemand iets liefs tegen je zei, en dat daarna je hele dag goed was? Je was spontaan een beetje aardiger tegen de caissière, iets liever tegen je kinderen. Alleen maar omdat die ene persoon iets aardigs tegen je zei. En herken je het andersom ook, dat wanneer iemand iets lelijks tegen je zegt, je hele dag verpest is? De caissière is een stom mens dat te langzaam werkt, je kinderen doen vervelend. Zie je hoeveel impact één gebaar, één opmerking kan hebben?

In Romeinen 13:8 staat een prachtige aansporing tot liefhebben:

“Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld.”

Wauw! Waar wacht je op? De wereld een beetje mooier maken, heb je zelf in de hand. De grote wereldproblemen lossen we er misschien niet mee op, maar we kunnen de maatschappij wel zachter, vriendelijker maken door gewoon een klein beetje aardig te zijn. Wat ga jij deze week doen, om iemands dag mooier te maken, en daarmee indirect die van vele anderen?


Een laatste aanmoediging, uit 1 Johannes 4:12: “Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we elkaar liefhebben, blijft God in ons en is zijn liefde in ons ten volle werkelijkheid geworden.”


Dus: ga heen in vrede, en verspreid een beetje liefde deze week!


- Linda22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page