top of page

Nachtmerries

Soms zijn ze er opeens weer. Nachtmerries. Ze kunnen heel lang weg zijn, maar plotseling weer voor de deur staan. Alsof ze zeggen willen: “Joehoe, jij was ons misschien vergeten; maar wij jou niet, hoor!!”


Toen ik net op mezelf ging wonen, heb ik ruim een jaar lang bijna elke nacht last gehad van nachtmerries. Vrijwel altijd waren het achtervolgingen of raakte ik verdwaald.


Ook nu steken ze soms nog weleens de kop op. Meestal ben ik verdwaald of zit ik in een verkeerde bus of trein. Soms ook gaan ze over mensen uit mijn directe omgeving die heel onaardig tegen me doen. En heel soms zijn het rare, absurdistische dromen. Freud zou er vast raad mee weten, maar ik kan er niets mee.


In de Bijbel komen dromen veel voor. Ook nachtmerries.


In Daniël 2 droomt koning Nebukadnessar dat een groot en prachtig beeld, dat hij enorm bewonderd, door een steen verbrijzeld wordt.


Ook in Daniël 4 komt een nachtmerrie voor. Dit keer droomt Nebukadnessar dat een prachtige boom, ‘die de hele wereld voedt’, wordt omgehakt.


Gelukkig kan Daniël deze nare dromen uitleggen met de hulp van God. Maar dat is in het dagelijks leven soms knap lastig!


Dromen kunnen ook een uitwerking zijn van je onderbewuste denken. In Job 7:13-14 lezen we: “Zelfs wanneer ik mijn ellende in mijn slaap probeer te vergeten, maakt U mij nog bang met vreselijke nachtmerries.”


En in Prediker 5:2 staat dat ‘teveel drukte je nachtmerries bezorgt.’


Nachtmerries zijn dus van alle tijden. Of ze iets te betekenen hebben, weet ik niet. Maar laat het een troost zijn te weten dat je niet de enige bent met nare dromen, en dat ze ook weer over zullen gaan.


Vertel in de tussentijd over je nachtmerries aan God, en vraag of hij je rust wil geven en dicht bij je wil zijn wanneer je slaapt. Hij zegt niet voor niets: “Kom naar mij, ik zal je rust bieden.” (Matth. 11:28)


- Linda59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page